قارچشناسی (به انگلیسی: Mycology) شاخهای از زیستشناسی است که با مطالعۀ قارچها در زمینههای شامل خصوصیات ژنتیکی و زیستشیمیایی، آرایهشناسی، استفاده آنها برای انسان برای مثال در پزشکی (مانند پنیسیلین)، خوراک و همین طور خطرهای آنها که باعث مسمومیت میشود.سروکار دارد.
مرکز مطالعات قارچ شناسی ایران و همچنین مجموعه ذخایر ژنتیکی قارچ های ایران در مجموعه تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور قرار دارد.مسئولیت مجموعه قارچ های ایران پیش از این با دکتر جعفر ارشادی و دکتر مهرداد عباسی بوده و اکنون برعهده آقای دکتر محمدرضا آصف شایان می باشد.
به طور کلی بخش قارچ شناسی یکی از بخش های آزمایشگاه می باشد که وظیفه آن جمع آوری، بررسی و تشخیص نمونه های مشکوک به لحاظ وجود قارچ های بیماریزا می باشد. علائم و نشانههای عفونت قارچی پوست به نوع قارچ و ناحیه درگیر شده بستگی دارد. بثورات قارچی گاهی اوقات با دیگر بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس و اگزما اشتباه گرفته میشوند. بیمارهای قارچی پوست میتوانند انواعی از بثورات مختلف پوستی را ایجاد کنند. بعضی از آنها باعث ایجاد قرمزی، پوسته پوسته شدن پوست و خارش میشوند و بعضی فقط باعث ایجاد خشکی پوست میگردند. قارچها میتوانند فقط یک منطقهی خاص یا چندین ناحیه از بدن را درگیر نمایند. در این آزمایشگاه بررسی مستقیم و کشت از نمونه های مشکوک به قارچ به عمل می آید.
برای جدا کردن قارچ ها و تشخیص بیماری های قارچی لازم است که از محل های مناسب و صحیح به طور کامل و دقیق نمونه برداری را انجام داد. نحوه نمونه برداری بر حسب نوع و محل ضایعه متفاوت می باشد. بررسی نمونه های قارچی شامل آزمایش مستقیم نمونه های قارچی (تهیه لام و بررسی زیر میکروسکوپ) ، رنگ آمیزی و کشت نمونه های قارچی می باشد.
قارچ
عدم استحمام بیمار یا شستشوی محل ضایعه به مدت ۷-۴ روز عدم استفاده از کرم یا داروهای موضعی در محل ضایعات سطحی نمونه هایی از تصاویر میکروسکوپی قارچ های بیماریزا در انسان:
Malassezia furfur عامل بیماری تینه آ ورسیکالر (Tinea versicolor)
Trichosporon cutaneum عامل بیماری پیدرای سفید (with Piedra)
Piedra hortai عامل بیماری پیدرای سیاه (Black Piedra)
Exophiala werneckei عامل بیماری تینه آ نیگرا (Tinea Nigra)
Corynebacterium minutissimum عامل بیماری اریتراسما (Erythrasma)
Epidermophyton floccosum عامل کچلی کشاله ران، بدن، پا و ناخن
Trochophyton schoenleinii عامل کچلی سر، بدن و ناخن
Trochophyton rubrum عامل کچلی بدن ، دست و پا و ناخن
Trochophyton mentagrophytes عامل کچلی بدن ، دست و پا و ناخن
Microsporum audouinii عامل کچلی سر و بدن
Microsporum gypseum عامل کچلی سر و بدن
Microsporum canis عامل کچلی سر و بدن
منابع :
HENRY’S Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods ٢٢ nd EDITION Richard A. McPherson, MD -٢۰١١
قارچ شناسی پزشکی تالیف شهلا شادزی
کتاب قارچ شناسی پزشکی جامع تالیف مسعود امامی
© کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت برای آزمایشگاه میلاد محفوظ است.