١- تست های سرولوژیک با بررسی سطح آنتی ژن های H. Pylori A, G, M:
آنتی بادی از کلاس IgG در ٩۵-٩۴ درصد بیماران، تقریبأ ٢ ماه پس از ورود باکتری به بدن مثبت شده و پس از ریشه کنی عفونت تا یک سال یا بیشتر مثبت باقی می ماند. آنتی بادی از کلاس IgA نیز در ٩٧-٩۴ درصد بیماران ، تقریبأ ٢ ماه پس از ورود باکتری به بدن مثبت شده و تقریبأ ٣ الی ۴ هفته پس از ریشه کنی عفونت سطح آن کاهش می یابد. آنتی بادی از کلاس IgM شاخص غیر حساس از عفونت حاد می باشد. این تست های سرولوژیکی در تعیین پروتکل درمان ، تأیید نتیجه درمان قطعی و تشخیص بیماری استفاده می شوند.
٢- تست تنفسی اوره (Urea Breath Test):
این روش بر اساس است فعالیت آنزیم اوره آز هلیکوباکتر پیلوری است. اوره نشاندار ( ١۴C- or١٣C- urea) موجود در کپسول خوراکی که توسط بیمار خورده می شود به آمونیاک و CO٢ حاوی کربن نشاندار شده، متابولیزه شده و CO٢ از طریق مخاط به جریان خون انتشار یافته و از آنجا به شش ها و در نهایت به بازدم انتقال می یابد. با جمع آوری CO٢ نشاندار موجود در بازدم میزان CO٢ تولید شده در معده را می توان اندازه گیری نمود. اگر CO٢ نشاندار آشکار گردد نشانه عفونت فعال هلیکوباکتر پیلوری می باشد. به علت دوز بسیار پایین داروی مورد استفاده در این تست، مصرف آن در موارد بارداری و همچنین کودکان مجاز می باشد.
حساسیت و ویژگی این روش که بیش از ٩۴ درصد است (ارزش پیشگوئی کننده مثبت یا Positive Predictive Value آن ١۰۰-٨٩% و ارزش پیشگوئی کننده منفی یا Negative Predictive Value آن ٩۴-٨٩%) برای تشخیص اولیه عفونت و پیگیری موفقیت درمان ریشه کن کننده به کار می رود. این روش برای تشخیص H.pylori در اولسرهای پپتیک خونریزی دهنده و یا بدون خونریزی که Biopsy Urease Test آنها منفی شده است ، آدنوکارسینوم معده ، لنفوم MALT، سابقه مثبت فامیلی برای کانسر معده نیز استفاده می شود.
٣- بررسی آنتی ژن هلیکوباکتر پیلوری در مدفوع یا Stool H.Pylori:
آنتی ژن هلیکوباکتر پیلوری را در مدفوع جست و جو می کند.
منابع:
Marshal BJ, and et al. Gasteroentrology, ٢۰۰٨; ٩٩: ۶٩٧-٧۰٢.
Chen TS, and et al. Clin Diagn Lab Immuno, ٢۰۰٢ Sep; ٩(۵): ١۰۴۴-٨.